Software maakt het verschil?!

Software maakt het verschil?!

Wat betekent dit in de praktijk
Webinar i.s.m. High Tech NL (platform teams)
November 17, 2020
15h30-17h00

Software maakt het verschil

Wat betekent dit in de praktijk?

Kijk je nú naar de technische producten of deed je dat 20 jaar geleden, dan is er een wereld van verschil. De overeenkomst is dat we ze nog steeds complexe functies vervullen. De grootste verschillen zijn de sterk toegenomen technologische mogelijkheden,  de verregaande integratie in klantomgevingen, de hoge mate van automatisering, etc.  Veelal speelt software hierbij een grote rol. Hoe kun je overzicht houden terwijl de complexiteit steeds verder groeit en de hoeveelheid software een grote vlucht neemt? Hoe ga je verder met ontwikkelen van je producten? Hoe positioneer je deze software-intensieve producten op de markt en hoe bepalen ze je bedrijfsstrategie

ESI is gespecialiseerd in systeem engineering van complexe systemen in de high tech industrie. Kennis en ervaringen zoals deze on site is opgedaan bij high tech partners o.a. ASML, Canon Production Printing en Philips, in samenwerking met partner universiteiten, kan als leidraad dienen voor het MKB.

Wat betekent dit voor u, als MKB, in de praktijk? Twee bedrijven Ultimaker en Lely gaan samen met ESI dieper in op hun aanpak en delen hun ervaringen.

Software in het groot, uitdagingen en kansen in het groot  

Wat kan het MKB leren van software R&D-ervaringen uit de grote high-tech industrie?

Jacco Wesselius, ESI (TNO)

Van een “ondersteunende technologie” heeft software zich ontwikkeld tot de technologie waarmee grote marktwaarde wordt gegenereerd. Technologie waarmee systemen zich kunnen onderscheiden. En technologie waarin steeds meer kosten worden gemaakt. Overzicht en kennis van de steeds complexer wordende systemen zijn essentieel voor een bedrijf.

ESI participeert al jarenlang intensief in de ontwikkeling van complexe systemen bij en met grote high-tech bedrijven.

Zie hier voor het innovatieve MKB de ‘lessons learned’, de kansen en de uitdagingen, de methodes en hulpmiddelen en de inzichten die we hebben gekregen.

Oei, ik groei

John Kesseler, Ultimaker

3D-printen is bij uitstek digitaal. Samen maken hardware én software van Ultimaker het verschil in de (FFF) 3D-printerwereld. En met hierbij software in de printer maar ook daarbuiten in de slicer en de workflow.

In deze “Oei, ik groei”-presentatie wordt uitgelegd waarom we doen wat we doen, met name wat de learned lessons zijn om software vanuit een R&D-perspectief niet de bottleneck te laten worden, maar juist van toegevoegde waarde te laten zijn.

3D-printerbedrijf Ultimaker werd in 2011 opgericht in Geldermalsen door Martijn Elserman, Erik de Bruijn en Siert Wijnia. Ondertussen is het bedrijf al meerdere keren verhuisd om onderdak te bieden aan de groei. Anno 2020 werken er meer dan 400 medewerkers wereldwijd bij Ultimaker.

Titel: Van gras naar glas

Martijn de Zeeuw, Lely

Lely is 72 jaar geleden opgericht met het een duidelijk doel: Het leven van agrariërs wereldwijd eenvoudiger maken en samen werken aan een duurzame, winstgevende en aangename toekomst in de agrarische sector. Voor lange tijd betekende dat het ontwerpen en fabriceren van grasland machines.

De laatste 30 jaar is de focus verschoven naar automatisering in en om de melkvee stal. Gedurende deze sessie gaan we dieper in de impact van software op de producten en diensten die we leveren aan onze klanten.

partners